Julen er hjerternes fest – i alle slags familier
”Vi har indvirkning på hinandens livshistorie på godt og ondt. Lidt ligesom når man strikker et halstørklæde og er kommet til at springe nogle masker over på den ene pind. Man kan godt forsøge at skjule det ved at placere hullet, så man ikke selv kan se det, men man ved alligevel godt, at det er der. Det ene lille hul har indvirkning på hele halstørklædet, som måske endda trevler op, så hullet bliver endnu større. Alle maskerne i strikketøjet skaber det samlede halstørklæde – fuldstændig som en familie skabes af alle medlemmer, uanset om man er skilt eller ej”
Elsk din eks – en kærlig måde at være skilt på, Fadls forlag 2018
Brug hjertet
Julen er hjerternes tid, siger man. Men julen kan også være en svær periode, hvis man er blevet skilt og familien er brudt op. Eller hvis man skal holde jul alene uden børnene. Tidligere på året udkom min bog: Elsk din eks – en kærlig måde at være skilt på. Den handler kort fortalt om, hvordan man kan bruge hjertet mere end hovedet efter skilsmissen. At bruge hjertet betyder bl.a. at kommunikere og træffe beslutninger i familien, der er baseret på kvaliteter som eksempelvis rummelighed, integritet og ligeværd. Det betyder selvfølgelig hverken, at man skal være i en lidenskabelig relation til sin eks eller at man skal sige ja og amen til alt, der kommer fra den front. Min intention med bogen er at skabe mere fokus på venlighed og (næste)kærlighed som en grundtone mellem dig og din eks samt at holde hjertet åbent til gavn for børnene. Og det handler julen jo netop også om…..
Barnets oplevelse af julen
Noget af det jeg bedst husker fra min egen barndoms jul var, at hver dag i december fik jeg og mine to ældre søskende én mandarin hver morgen til deling – dvs. ca. 3 mandarinbåde hver – som jeg absolut nød at spise og glædede mig til at stå op til i december. Jeg kan også huske ønsket om at sidde ved siden af min bedstefar juleaften, som af en eller anden årsag altid fandt mandlen i ris a la manden, selvom han var næsten blind. Han gav den videre til mig under bordet, så jeg fik mandelgaven. Og senere juleaften hvor alle i familien spillede brætspil med hinanden. Og første juledag hvor vi slappede af i nattøj hele dagen.
Har du tænkt over, hvad det var, du selv var optaget af i julen, da du var barn? Hvad kan du gøre, for at give dit barn så glædelig en jul som overhovedet mulig? Er det muligt at nyde højtiden med den forælder, som barnet holder jul med, uanset om det er dig eller din eks? Bliver der plads til at slappe af og have dage, hvor jeres barn ikke behøver at være aktiv eller udadvendt? Hvordan kan du bidrage ift. jeres barn, så det både kommer til at opleve jul og ferie?
Traditioner giver tryghed
Er der mon nogle af de traditioner, du eller din eks oplevede som barn, der kunne bringes videre til jeres barn? Eller er der brug for nye traditioner efter skilsmissen? Og vigtigst af alt – hvordan kan jeres barn være med til at præge julen på tværs af skilsmissen?
Når ens forældre er blevet skilt, kan man som barn føle sig magtesløs på nogle områder, fordi de voksne har valgt at blive skilt og livet er blevet forandret. Det at have mulighed for at være med til at bestemme over nogle enkelte områder kan give følelsen af autonomi tilbage til barnet. Hvis barnet eksempelvis kan være med til at have indflydelse på, om der skal spises ris a la mande eller vaniljeis det år til dessert juleaften, så har barnet mulighed for at opleve sig som en betydningsfuld del af familien, hvis ønsker og behov også bliver betragtet som værdifulde. Måske kunne barnet ønske sig at mor eller far kunne være med på Skype, mens barnet åbner sin gave fra den forælder, som barnet måske ikke er sammen med juleaften. Eller at der bliver taget et billede foran juletræet, som bliver sendt til den forælder, som barnet måske ikke holder jul med osv. Barnets medbestemmelse skal selvfølgelig tilpasses efter barnets alder og det er naturligvis stadig de voksne, der bærer ansvaret for de overordnede rammer for julen. Selve juleaften med mad, familiesammenkomst, julesalmer og udpakning af gaver mm. kan ofte foregå på forskellige måder og sådan differentierer man sig som familie og skaber sine egne traditioner.
Spørg evt. dit barn, hvordan en god jul ville være for netop jeres barn. Selvom mor og far måske holder jul hver for sig, hvad kunne du så have brug for, for at julen blev dejlig alligevel?