Bliv medlem
Børn og delebørn Det gode liv Livsstil Skilsmisse

3 anderledes idéer til et nytårsforsæt

27. december 2018

author:

3 anderledes idéer til et nytårsforsæt

”Uanset hvad du kan gøre, eller drømme, du kan, så påbegynd det” Johan Wolfgang von Göethe

En undersøgelse for 2 år siden viste, at 23 % af alle danskere går med planer om nytårsforsæt. For mange betyder et nyt år også nye muligheder. Disse nytårsforsæt handler primært om at ændre på nogle dårlige vaner, optimere ens udseende eller styrke personlige mål. Mange ønsker at få kontrol over motion, vægt, alkohol, cigaretter eller madvaner. Men i virkeligheden har vi måske allermest brug for at slappe lidt af og nyde hinanden – på trods af skilsmisse, ekstra kilo fra julens travle måned og vores kulturs evindelige krav om forandring og forbedring? 

Lav en ”års-opgørelse”

Vi har mange gange tendens til at være gode til at få øje på alt det, som vi ønsker, kunne være anderledes. Men en vigtig øvelse kunne også være at stoppe op ved årsskiftet og fundere over, hvad der faktisk lykkedes og gik godt i år. Hvad er jeg taknemmelig for at have oplevet i årets løb? Hvilke særlige øjeblikke kan jeg tænke tilbage på og glædes ved endnu en gang? Hvad gjorde jeg godt som mor eller far? Anerkend dig selv, dit barn og din eks for det, som faktisk lykkedes for jer i årets løb. Og hvis det er svært at finde noget ift. din eks, så start med hvad din barn oplevede af gode øjeblikke med den anden forælder ☺

Lav gerne en opgørelse over noget af alt det, som du og andre har gjort godt i årets løb. Hvad skal du fortsætte med at gøre mere af? Hvad ønsker du mere af fra andre? Hvad er du rigtig god til? Hvis liv har du rørt? Hvem har du fået til at vokse? Og hvem har fået dig til at vokse?

Lad nænsomhed være din års-gave

I forbindelse med nytårsforsæt kunne det være vigtigt at huske på, at sådan en (op)gave netop også rummer ordet gave.  Hvad er den mest nænsomme gave, du kan sige eller give til dit barn? Og hvad er det mest nænsomme, du kan tænke om dit barn? Nogle gange er det ikke altid det samme. Og hvis du også skulle være nænsom overfor din eks og give ham eller hende den slags gave, hvordan ville din tilgang så være? Hvad ønsker du må ske i det kommende år? Hvilke drømme har du for jeres familie på trods af, at I ikke længere er par? 

At gøre noget godt for andre i det kommende år kan også være en måde at give gaver på. Børn er ofte gode eksempler på generøsitet. Når vi er sammen med børn, så mærker vi, hvad det gør ved os at være modtagende overfor andres gavmildhed. Det behøver selvfølgelig ikke være dyre ting, det virker faktisk allerbedst, når vi giver noget, der ligger gode intentioner bag – eksempelvis et knus eller noget hjemmelavet. Du kan evt. lave aftensmad eller bage en kage til en anden enlig (Singleplus?) forælder.

Grin og græd noget mere i 2019

Når vi griner og græder så afstresser vi vores system og bliver derved bedre til at være nærværende. Og når vi er tilstede, bliver det nemmere at skabe kontakt. Kontakt længes mange (dele)børn efter – især kærlig kontakt. Det gør os menneskelige både at grine og græde og der udløses afstressende hormoner i hjernen, når det sker. Sørg for mindst én gang om dagen at grine, så du klukler. Tillad dig selv at grine så dybt, at du ikke kan stoppe igen. Og hvis du mærker sorg eller savn, så tillad dig indimellem at græde, så tårerne kan forløse emotionelle blokeringer. Vi voksne kan lære utroligt meget af børn også på dette område, da de kan gå fra grin til gråd på et splitsekund. Det er essentielt for vores velbefindende og for vores oplevelse af livskvalitet, at kunne spænde bredt i følelsesregistret.

Tillad dig selv at mærke følelser, tanker og behov. Hvilke følelser, tanker og behov ligger der eksempelvis bag dine nytårsforsæt? Hvorfor vil du gerne blive bedre til dette eller hint? Hvad er dine bevæggrunde hertil? Når vi som forældre bliver bedre til indimellem at skabe plads til vores egne følelser, tanker og behov så viser undersøgelser, at vores forældreevne øges og det derefter også kan blive nemmere at skabe plads til barnets perspektiv.